İsveç Masajı

Uzmanlar; vücuda kısmen (lokal) veya tamamen uygulanan klasik masaj ile dolaşım hızını arttırarak dokuları-hücreleri canlandırır, dolaşımı düzenler, kas gerilimini azaltarak konsantrasyonu güçlendirir. Önemli olan masaj yaptıran kişinin günün yorgunluklarından ve stresinden kurtulmasına yardımcı olmak; rahat ve keyifli bir ortamda kendini zinde ve dinlenmiş hissetmesini sağlayabilmektir.

 

Genellikle vücudun güne zinde başlamasına ya da yaşamın gündelik yorgunluk ve sıkıntılarından kurtulmak amacı ile yapılan genel dinlenme ve gevşeme yöntemi olarak kullanılan masaj türüdür. Önemli olan masaj yaptıran kişinin rahat ve keyifli bir ortamda kendini zinde ve dinlenmiş hissetmesinin sağlanabilmesidir. Genellikle masaj yağı ile yapılır ancak isteğe bağlı olarak bazı durumlarda kayganlaştırıcı malzeme kullanmadan da klasik masaj uygulamak mümkündür.

 

Süresi yaklaşık 60 dakikadır.


Klasik Masaj (İsveç Masajı) Nasıl Yapılır?

 

Öfleraj, petrisaj, friksiyon, tapotement ve vibrasyon manipülasyonlarını içeren batı tekniği ile yapılan bir masajdır.

 

 

SIVAZLAMA (ÖFLERAJ) : Klasik masaj öflerajla başlar ve öflerajla biter. Bölgesel olarak sıvazlama, tek elle, çift elle, avuç içiyle parmaklarla ya da el sırtıyla yapılabilir. Uyugn bulunursa kolda veya baldırda tek elle yapılan sıvazlama sırt masajında iki elle uygulanabilir. Ayak altında ve parmaklarda ise öfleraj için el ayası ve parmaklar kullanılabilir. Öfleraj kalp yönüne doğru derin basınçla uygulanır ki buna derin öfleraj denir. Başlangıç noktasına dönüşte yani ters yönde ise basınç azaltılır. Buna da yüzeysel öfleraj denir.

 

YOĞURMA (PETRİSAJ) : Petrisaj kası doğrudan ele alan etkili bir masaj manipülasyonudur. Tek elle veya çift elle uygulanabilen yoğurma hareketleriyle kas, sıkıştırılır ve esnetilir. Kas, tıpkı bir hamurun yoğrulmasına benzer tarzda hareket ettirilir. Petrisaj hareketi ile sıvazlamanın tersine yüzeysel fasya ve onun altındaki dokular sıkıştırılarak esnetilir. Bu şekilde kısalmış dokuların gerilmesi ve yapışık dokuların açılaması hedeflenir. Petrisajın etkili olabilmesi için derin ve yüzeysel dokuların sıkıştırılmasından kaçınmak gerekir. Bunun için uygulama sahasının büyüklüğü azaldıkça basınçta azaltılır. Petrisaj hareketlerinin yavaş, yumuşak ve ritmik şekilde uygulanmsu kadar masörün dokuları tam olarak kavraması da önemlidir. Petrisajda kasa uygulanan basınç kesiklidir. Hareket kas liflerinin seyrine göre yapılmayabilir. Ancak kasın tamamı esnetilmeli ve yoğrulmalıdır. Kan dolaşımında hızlanma artık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Yoğurma hareketi kasların dinlendirilmesinde son derece etkilidir. Deride hiperemi (kızarıklık) gözlenir. Derinin kan akımında hızlanma esnekliğinde artma ve yumuşama beklenir.

 

FRİKSİYON : Başparmak, elin uçları veya elin bütünü ile yapılabilir. Belirli bölgeler üzerinde basınçla yapılan dairesel hareketlerdir. Dokular üzerindeki etkisi basıncın şiddetine göre değişir. Sertleşmiş deri dokularına uygulanan friksiyonda deri, deri altı doku üzerinde hareketlidir. Daha derinde kas dokusunu etkilemek amacıyla yapılacak friksiyonun basıncı ise daha fazla olmalıdır. Derin friksiyon masajında derinin kayması istenmez. Basıncın etkisini artırmak için eller üst üste konulur. Kas içindeki fibrostik nodülleri dağıtmak için yapılır. Ağrılı bir manipülasyondur. Kas içi kanamalara neden olabilir. Sırt masajında friksiyon daha çok, gergin doku sahalarının yoğun olduğu kürek kemiği etrafında kullanılır. Friksiyonda uygulanacak basınç sık olmalı fakat dokunun yapısını bozacak kadar ağır olmamalıdır. Dokunun hareket yeteneğini artırmak beklenir. Uygulama bölgesinde hiperemi oluşur.

 

DARBELEME (TAPOTEMENT) : Kassal uyarı için yapılan bir masaj manipülasyonudur. Örneğin, sporda aktivite öncesinde hazırlık masajında kaslar darbelemeyle uyarılır. Uygulamada eller ritmik olarak o bölgeye çarptırılır. Tapotement spor dışında hastalık tedavilerinde kullanılabilir. Örneğin akciğer sekresyonlarının boşaltılması amacıyla yapılan postüral drenaj da göğüs kafesi üzerinde uygulanır. Diğer bir şekilde ampütasyonlardan sonra güdük ucunun proteze uygun hale getirilmesi ve setleştirilmesi amacıyla yapılır. Darbelemede diğer masaj manipülasyonlarında olduğu gibi dolaşımı artırıcı etki beklenmez. Damarlarda önce bir daralma ve ardından genişleme olur. Kas tonusunda hafif artma beklenir. Darbeleme sırasında dudaklarda gerilme ve kasılma gözlenir.

 

VİBRASYON (TİTREŞİM) : Genellikle bütün avuçla daha nadir olarak ta parmak uçlarıyla uygulanır. El kaydırmadan doku üzerinde sabit kalır veya belli bir yönde yavaşça yürütülebilir. Çok kısa frekanslarla yapılan titreşim dokuya aktarılır. En nitelikli vibrasyon elektrikli masaj aletleriyle elde edilir. Kas spazmı çözücü ve ağrı azaltıcı etkisi vardır. Kas gerginliğini giderebilen en önemli masaj hareketidir.